FUNCTIECLASSIFICATIE EN VASTSTELLING VAN DE MINIMUMLONEN IN DE HORECASECTOR

- Inleiding
- Enkele begrippen
- Indelingsprocedure: vijf stappen
- Indexering van de lonen
FUNCTIECLASSIFICATIE EN VASTSTELLING VAN DE MINIMUMLONEN IN DE HORECASECTOR
Op 25 juni 1997 werd in het Paritair Comité voor het Hotelbedrijf een collectieve arbeidsovereenkomst tot vaststelling van een functieclassificatie en de minimumlonen goedgekeurd. Deze collectieve arbeidsovereenkomst legde 156 verschillende referentiefuncties vast in de sector, die ieder individueel werden beschreven en gewogen door de nv Berenschot.
In 2007 werd deze bestaande collectieve arbeidsovereenkomst (verder CAO) opgesplitst in een CAO houdende de functieclassificatie en een CAO tot vaststelling van de minimumlonen.
Omwille van het ontstaan van nieuwe functies werd de oorspronkelijke lijst van referentiefuncties uitgebreid. Deze handleiding geeft de criteria 'organisatie, doel en hoofdtaken' van de verschillende referentiefuncties weer.
Indien de lezer in verband met deze referentiefuncties ook nog over de criteria 'verantwoordelijkheid, kennis & kunde, probleemoplossing, communicatie en overleg, vaardigheden en inconveniënten' wenst te beschikken, kunnen deze steeds aangevraagd worden bij de verantwoordelijke functieclassificatie van het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca en Aanverwante bedrijven, Anspachlaan 111/4 te 1000 Brussel, tel.: 02 /513.61.21.
Taken
Een taak is het geheel van activiteiten dat aan een werknemer wordt opgedragen om, eventueel met behulp van bepaalde middelen, een omschreven functie te vervullen.
Voorbeeld:
Een keukenjongen / -meisje, keukenhulp, commis heeft o.a. als taak bij de voorbereiding van de dienst:
Hulp bij de mise-en-place van de gerechten.
- Kuist, wast, schilt, snijdt en kookt groenten (fruit).
- Bereidt garnituren, koude sauzen, soepen, voor- en nagerechten, salades enzovoort.
- Bakt (eenvoudige bakwijzen), versnijdt.
Functie
Functie is het geheel van bijeenhorende taken waarvan de samenhang en de aard afhankelijk zijn van de onderneming.
Voorbeeld:
Hulpkelner(in), commis – afdeling zaal / bediening
Taken voor de dienst:
- Onderhoud en schoonmaak (mastiek) van zaalmateriaal of -meubilair.
- Helpt bij de mise-en-place van meubilair en materiaal: schikt tafels en stoelen; legt linnen en plooit servetten; plaatst borden, bestek en vaatwerk; decoreert zaal en tafels (tafelversieringen, bloemen, e.a.).
- Helpt bij de mise-en-place van het dienstmateriaal:brood, boter, warmplaatjes, linnen, e.a.
- Helpt bij de mise-en-place voor de aperitieven, nagerechten en koffie plus toebehoren (aperitiefhapjes, kaasplank, mignardises, dressings, fruitsalades enzovoort).
- Helpt bij de mise-en-place van de dranken: ophalen en aanvullen van water, bier, aperitieven, wijnen en digestieven.
Tijdens de dienst
- Brengt de gerechten en benodigdheden aan in opdracht van de rangleider.
- Ruimt af.
- (commis de suite of suiteur: haalt gerechten af in de keuken en brengt deze naar de diensttafel;commis de débarasseur: ruimt de diensttafel af en brengt de borden en gebruikte benodigdheden naar de spoelkeuken (afwas)).
Taken na de dienst
- Ruimt de tafels af en doet de mise-en-place van de volgende dienst.
- Schikt en bergt het bedieningsmateriaal op; zorgt voor orde en netheid in de zaal.
- Neemt deel aan de voorbereiding en uitvoering van festiviteiten, banketten en buffetten.
Referentiefunctie
Een referentiefunctie is een functie die afgeleid is uit een sectorale taakanalyse en die tot doel heeft als vergelijkingsfunctie te dienen bij het benoemen en omschrijven van iedere functie die in de sector effectief wordt uitgeoefend. In de horecasector werden tot nu toe een 160-tal referentiefuncties benoemd en beschreven. De arbeidsovereenkomst moet één van deze referentiefuncties vermelden.
Verder in deze brochure vindt u een overzicht van alle referentiefuncties.
Functieweging
Functieweging is de weging van elke referentiefunctie op basis van het universeel analytisch wegingsysteem U.S.B. (Universeel Systeem Berenschot).
De systeemhouder Berenschot heeft iedere functie aan de hand van een tiental aspecten gewaardeerd o.a. vereiste kennis, de mate van leiding geven, de vereiste accuratesse, de bezwarende werkomstandigheden in de functie enzovoort.
De weging van de functies geeft aanleiding tot een aantal wegingspunten per functie.
Functiecategorie
Een functiecategorie bestaat uit al de referentiefuncties die op basis van hun individuele weging binnen eenzelfde wegingsinterval vallen.
Functiecategorie | Wegingspunten |
---|---|
I | Van 0 tot 39,5 |
II | Van 40 tot 51,5 |
III | Van 52 tot 61 |
IV | Van 61,5 tot 74,5 |
V | Van 75 tot 94 |
VI | Van 94,5 tot 115,5 |
VII | Van 116 tot 141 |
VIII | Van 141,5 tot 170,5 |
IX | Vanaf 171 |
Loonschaal
Een loonschaal is een schaal van minimumlonen.
Aan elke functiecategorie is één loonschaal gekoppeld. Onder minimumloon dient verstaan te worden het bruto minimumuurloon voor werknemers vergoed op basis van een vast loon, tewerkgesteld in de 38-urenweek.
Loonbarema
De negen loonschalen vormen het loonbarema.
Functiejaren
- Functiejaren zijn het aantal jaren ervaring die een werknemer verwerft in eenzelfde functiecategorie bij dezelfde werkgever.
- Functiejaren worden op geen enkel ogenblik gekoppeld aan de leeftijd van de werknemer.
Voorbeeld:
Zowel de keukenjongen van 19 jaar als de keukenjongen van 25 jaar starten met een minimumloon dat overeenstemt met 0 functiejaren in functiecategorie II, wanneer zij voor de eerste maal worden aangeworven in een onderneming. - Functiejaren gaan in op het ogenblik van het in dienst treden van de werknemer bij zijn werkgever (zie verder)
Anciënniteit
Anciënniteit is de periode van ononderbroken dienst van een werknemer in dezelfde onderneming. De anciënniteitregeling start nadat de werknemer alle functiejaren in de loonschaal van zijn functiecategorie heeft doorlopen.
Voorbeeld:
Een werknemer die op 7 januari 2018 in dienst treedt en wordt ingedeeld in functiecategorie II, zal tot in het jaar 2026 (8 functiejaren) een automatische functiejarenverhoging ontvangen.
Op 1 februari 2027, op het negende jaar zal deze werknemer zijn eerste anciënniteitstoeslag ontvangen.
INDELINGSPROCEDURE : VIJF STAPPEN 
Stap 1 - aanduiding van de referentiefuncties
A. Lijst van referentiefuncties
AFDELING KEUKEN
functiecode | functietitel |
---|---|
102 |
keukenjongen/-meisje keukenhulp commis |
103 |
eerste keukenjongen-/meisje hoofd keukenhelpers |
104 | demi-chef de partie |
105 | chef de partie koude keuken |
106 | chef de partie warme keuken |
107-108 | banketbakker(in) patissier |
109 | saucier |
110 | visbereid(st)er |
111 | garde-manger |
112 | onderchef(fin) keuken sous-chef |
113A | kok(kin) kok(kin) alleenwerkend |
113B | chef gerant |
113C | hulp - kok alleenwerkend |
114 | keukenverantwoordelijke keukenchef(fin) |
116A | medewerk(st)er keuken |
116B | medewerk(st)er sneldienstrestauratie (crew) |
116C | medewerk(st)er keuken - pizzabakker(in) |
116D | medewerk(st)er sneldienstrestauratie - keuken / grill - crew |
117A | ploegverantwoordelijke (crewleader) |
117B | ploegverantwoordelijke (shiftleader) |
118 | verantwoordelijke productie |
121 | toonbankkok(kin) rotisseur aangestelde grill |
122 | kok(kin) traiteurdienst |
123 | frituurbakker(in) |
124 | medewerker(st)er office |
125 | medewerk(st)er snackbar |
126 | medewerk(st)er spoelkeuken bordenwass(t)er bordenwass(t)er alleenwerkend |
127 | medewerk(st)er spoelkeuken (groot vaatwerk) bordenwass(t)er vast en mobiel keukenmateriaal |
128 | ploegverantwoordelijke bordenwass(t)ers assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken |
129 | verantwoordelijke spoelkeuken |
130 | slager |
131 | schaaldierenspecialist(e) ecailler |
132 | entre-mettier tussengerechtbereid(st)er |
133 | Rotisseur Vleesbra(a)d(st)er |
AFDELING BEDIENING
functiecode | functietitel |
---|---|
202-205 | hulpkelner(in commis |
206A | kelner(in) klassiek restaurant |
206B | kelner(in) brasserie, taverne, bistro |
206C | kelner(in) café |
206D | kelner(in) pensiongasten |
207 | ½ rijleid(st)er |
208 | rangkelner(in) rijleid(st)er |
209 | eerste rangkelner(in) verantwoordelijke kelners |
210 | wijnkelner(in) sommelier |
211A | assistent(e) oberkelner assistent(e) maître d'hôtel assistent(e) hofmeester(es) |
211B | oberkelner(in) hofmeester(es) maître d'hôtel |
212 | hulpbarman hulpbarmeisje / -meid commis barman |
213 | barman barmeisje / -meid barkeeper |
214 | verantwoordelijke barman verantwoordelijke barmeisje / -meid |
216 | tapkastbedien(st)er buffetbediende buffethoud(st)er tapkastdien(st)er |
217A | medewerk(st)er selfservice medewerk(st)er zelfbediening |
217B | toonbankbediende / - houd(st)er (bedienen) |
217C | toonbankbediende / - houd(st)er (opwarmen en bedienen) |
217D | toonbankbediende / - houd(st)er (bereiden en bedienen) |
217E | toonbankbediende / - houd(st)er (bereiden, bedienen en kassa) |
217F | medewerk(st)er sneldienstrestauratie - onthaal / zaal - crew |
218 | onthaal hostess |
220 | kassier(ster) |
221 | Hulp-kassier(ster) |
222-223 | verantwoordelijke verkooppunt cafetaria selfservice |
224 | afruim(st)er |
226 | inpak(st)ker aangestelde traysetting |
226B | aangestelde verdeling koffie, dranken en broodjes |
226C | assistent-diëtist (M/V) |
227 | aangestelde distributiekarretjes |
228A | chauffeur / -euse goederentransport |
228B | chauffeur / -euse personentransport |
229 | aangestelde bevoorrader automaten |
230 | verko(o)p(st)er winkel medewerk(st)er winkel |
231 | verko(o)p(st)er minibar |
232 | verko(o)p(st)er zaal |
233 | steward(ess) hofmeester(es) |
234 | medewerk(st)er ontbijt (buffet) |
235 | hulpkelner(in) commis |
236 | ½ rijleid(st)er |
237 | rangkelner(in) rijleid(st)er |
238 | eerste rangkelner(in) |
239 | assistent(e) maître d'hôtel assistent(e) oberkelner assistent(e) hofmeester |
240 | oberkelner(in) hofmeester(es) maître d'hôtel |
241 | banketkelner(in) |
242 | besteller aan huis van bereide gerechten (m/v) |
243 | steward - train attendant |
250 | ambulante toogverkoper (m/v) |
251 |
purser on board services supervisor |
AFDELING FRONT OFFICE - RECEPTIE
functiecode | functietitel |
---|---|
301 | boodschapper boodschappenjongen boodschapjongen boodschappenlo(o)p(st)er loopjongen |
302 | kruier bagagist |
303 | voiturier voerman |
304 | portier |
305A | conciërge medewerk(st)er infobalie |
305B | chef conciërge |
306 | receptionist(e) klantendienst-guestservice agent ploegverantwoordelijke receptionisten(shiftleader) |
307 | verantwoordelijke receptie chef(fin) receptionisten receptiechef(fin) |
309 | reservatiebediende |
310 | verantwoordelijke reservaties reservations supervisor |
311 | kassabediende front office cashier |
313 | telefonist(e) operator |
314 | verantwoordelijke telefonisten chief operator |
316 | nachtreceptionist(e) |
317 | nachtwa(a)k(st)er |
318A | veiligheidsagent(e) bewa(a)k(st)er |
318B | veiligheidschef(fin) chef(fin) bewaking |
319 | aangestelde kleedkamer |
AFDELING KAMERDIENSTEN - ROOMSERVICE - (spoorwegen)
functiecode | functietitel |
---|---|
401 | hulp-etagekelner(in |
402 | etagekelner(in) |
403 | assistent(e) oberkelner assistent(e) hofmeester |
404 | oberkelner(in) hofmeester(es) |
406 | steward(ess) slaap- en ligwagen |
AFDELING SCHOONMAAK - HOUSEKEEPING
functiecode | functietitel |
---|---|
500A | kamermeisje / -jongen |
500B | gouvernante huisdame / -meester gouvernante d'étage verantwoordelijke kamermeisjes / -jongens |
501 | schoonma(a)k(st)er |
502 | verantwoordelijke schoonma(a)k(st)ers |
503 | aangestelde linnen linnenverzorg(st)er |
504 | naaister |
505 | medewerk(st)er wasserij / droogkuis |
506 | hoofd linnenafdeling |
507 | hoofd huishouding executive housekeeping |
509 | aangestelde toiletten |
AFDELING RECREATIE
functiecode | functietitel |
---|---|
601 | aangestelde kleedkamer |
603 | animator / -trice |
604 | zwemmeester(es) |
605 | verantwoordelijke ontspanningsclub |
606 | diskjockey |
609 | medewerk(st)er verhuur recreatiemateriaal |
610 | medewerk(st)er verkoop en controle toegangskaarten |
611 | verantwoordelijke recreatie recreatiemanager |
615 | teamleader verzorg(st)er Spa & Wellness |
616 | verzorg(st)er Spa & Wellness |
617 | Spa manager |
AFDELING TECHNISCHE DIENST
functiecode | functietitel |
---|---|
701 | aangestelde zaalinrichting hulp verhuizer |
702 | medewerk(st)er algemeen onderhoud |
703 | timmerman |
704 | elektricien |
705 | loodgieter |
706 | schilder |
707 | aangestelde thermische installaties |
708 | tuinier |
709 | verantwoordelijke technische dienst |
710 | assistent(e) verantwoordelijke technische dienst coördinator, ploegverantwoordelijke |
AFDELING ADMINISTRATIE
functiecode | functietitel |
---|---|
801 | magazijnier(ster) |
802 | econo(o)m(e) |
803 | aanko(o)p(st)er manager purchasing / purchaser |
804 | F & B analyst controller controleur / -euse |
805 | gerant restaurantmanager |
806 | assistent(e) zaakvoerder |
807 | front office manager verantwoordelijke receptie |
809 | assistent(e) banketmanager |
812 | verantwoordelijke diëtetiek |
813 | diëtist(e) |
814 | boordhofmeester(es) |
815 | adjunct boordhofmeester(es) |
816 | kwaliteitscontroleur / -euse |
817 | bediende boekhouding medewerk(st)er crediteuren / debiteuren administratief bediende |
818 | (hoofd)boekhoud(st)er |
819 | medewerk(st)er loonadministratie |
821 | nightauditor coördinator ontvangsten |
822 | systeemoperator verantwoordelijke informatica |
824 | commerciële medewerk(st)er vertegenwoordig(st)er sales promotor sales executive sales representative |
825 | medewerk(st)er pr / marketing / publiciteit |
826A | assistent(e) van de personeelsverantwoordelijke |
826B | medewerk(st)er personeelsadministratie |
827 | opleidingsverantwoordelijke |
828 | secretaresse secretaris |
829 | directiesecretaresse directiesecretaris |
834 | verantwoordelijke camping |
835 | assistent(e) kwaliteit en preventie |
B. Werknemer oefent één functie uit
De werkgever die een nieuwe werknemer in dienst neemt, kan in de arbeidsovereenkomst en op de loonfiche uitsluitend een functiebenaming vermelden die voorkomt in de lijst van de referentiefuncties (zie stap 1 – A. lijst van referentiefuncties).
De werkgever moet in de eerste plaats een analyse maken van de hoofdtaken van de werknemer.
Eens die hoofdtaken zijn omschreven, zal hij in de lijst van de referentiefuncties die referentiefunctie weerhouden waarvan de hoofdtaken het best overeenstemmen met deze die uitgeoefend worden in de onderneming (zie hiervoor de functiebeschrijvingen in bijlage).
C. Werknemer oefent meerdere functies uit
De werknemer die in een onderneming meerdere functies uitoefent, zal in zijn arbeidsovereenkomst en op zijn loonfiche de referentiefunctie vermeld krijgen waar hij in de loop van de arbeidsweek of een volledige arbeidscyclus de meeste arbeidsuren aan besteedt.
Voorbeeld:
In een arbeidscyclus van 2 weken (stelsel van 5 dagen) oefent een werknemer 3 dagen de functie van kassier (functiecategorie IV) en 7 dagen de functie van toonbankbediende (bedienen)(functiecategorie III) uit.
De arbeidsovereenkomst van de werknemer zal opgesteld worden voor de referentiefunctie toonbankbediende (bedienen).
D. Geen referentiefunctie
Indien de werkgever zou vaststellen dat de lijst van de referentiefuncties geen enkele functie bevat die overeenkomt met de functie die één van zijn werknemers effectief uitoefent, dient hij zich te richten tot de classificatiecommissie (binnen een termijn van 90 kalenderdagen na datum van indiensttreding van de werknemer).
In afwachting van een advies van de classificatiecommissie zal de werkgever de werknemer inschalen op basis van de lijst van de referentiefuncties aan de hand van de referentiefunctie die zo dicht mogelijk aansluit bij de uitgeoefende functie.
De classificatiecommissie Horeca is gevestigd op het volgende adres:
Anspachlaan 111, bus 4, 1000 Brussel
E. Kaderfuncties
Kaderleden die een functie uitoefenen die niet door de systeemhouder (Berenschot) werd beschreven, mogen om het even welke functiebenaming hebben op voorwaarde dat deze niet voorkomt in de lijst van de referentiefuncties.
F. Bedienden
De onderstaande lijst van functies hebben altijd het statuut van bediende.
Deze opsomming is limitatief.
functiecode | functietitel |
---|---|
Kassier(ster) | nr. 220 |
Telefonist(e) Operator |
nr. 313 |
Kassabediende Front office cashier |
nr. 311 |
Medewerk(st)er winkel Verko(o)p(st)er winkel |
nr. 230 |
Reservatiebediende | nr. 309 |
Nightauditor Coördinator ontvangsten |
nr. 821 |
Bediende boekhouding Medewerk(st)er crediteuren / debiteuren |
nr. 817 |
Econo(o)m(e) | nr. 802 |
F & B analyst Controller Controleur / -euse |
nr. 804 |
Nachtreceptionist(e) | nr. 316 |
Medewerk(st)er loonadministratie | nr. 819 |
Medewerk(st)er personeelsadministratie | nr. 826B |
Receptionist(e) Klantendienst-guestservice agent Ploegverantwoordelijke receptionisten (shiftleader) |
nr. 306 |
Secretaresse / Secretaris | nr. 828 |
Verantwoordelijke telefonisten Chief operator |
nr. 314 |
Aanko(o)p(st)er Manager purchasing Purchaser |
nr. 803 |
Verantwoordelijke camping | nr. 834 |
Verantwoordelijke reservaties Reservations supervisor |
nr. 310 |
Receptiechef(fin) Verantwoordelijke receptie Chef(fin) receptionisten |
nr. 307 |
Assistent(e) banketmanager | nr. 809 |
Veiligheidschef(fin) Chef(fin) bewaking |
nr. 318B |
Assistent(e) zaakvoerder | nr. 806 |
Diëtist(e) | nr. 813 |
Verantwoordelijke ontspanningsclub | nr. 605 |
Verantwoordelijke diëtetiek | nr. 812 |
Verantwoordelijke productie | nr. 118 |
Directiesecretaresse / -secretaris | nr. 829 |
Verantwoordelijke recreatie Recreatiemanager |
nr. 611 |
Assistent(e) van de personeelsverantwoordelijke | nr. 826A |
Medewerk(st)er pr / marketing / publiciteit | nr. 825 |
Systeemoperator Verantwoordelijke informatica |
nr. 822 |
Verantwoordelijke verkooppunt selfservice cafetaria | nr. 222-223 |
Hoofd huishouding Executive houskeeping |
nr. 507 |
Kwaliteitscontroleur / -euse | nr. 816 |
Front office manager Verantwoordelijke receptie |
nr. 807 |
(Hoofd)boekhoud(st)er | nr. 818 |
Boordhofmeester(es) | nr. 814 |
Gerant Restaurantmanager |
nr. 805 |
Verantwoordelijke technische dienst | nr. 709 |
Vertegenwoordig(st)er Commerciële medewerk(st)er Sales promotor Sales executive Sales respresentative |
nr. 824 |
Opleidingsverantwoordelijke | nr. 827 |
Stap 2 – functiecategorieën
Categorie I | |
---|---|
124 | medewerk(st)er office |
224 | afruim(st)er |
226B | aangestelde verdeling koffie, dranken en broodjes |
509 | aangestelde toiletten |
Categorie II | |
---|---|
102 | keukenjongen / -meisje keukenhulp commis |
116A | medewerk(st)er keuken |
125 | medewerk(st)er snackbar |
131 | schaaldierenspecialist(e) ecailler |
202-205 | hulpkelner(in) commis |
212 | hulpbarman hulpbarmeisje / -meid commis barman |
217A | medewerk(st)er selfservice medewerk(st)er zelfbediening |
226 | inpak(st)ker aangestelde traysetting |
227 | aangestelde distributiekarretjes |
235 | hulpkelner(in) (banket) commis (banket) |
242 | besteller aan huis van bereide gerechten (m/v) |
301 | boodschapper boodschappenjongen boodschapjongen boodschappenlo(o)p(st)er |
302 | kruier bagagist |
319 | aangestelde kleedkamer |
401 | hulp-etagekelner(in) |
500A | kamermeisje / -jongen |
501 | schoonma(a)k(st)er |
503 | aangestelde linnen linnenverzorg(st)er |
504 | naaister |
505 | medewerk(st)er wasserij / droogkuis |
601 | aangestelde kleedkamer |
609 | medewerk(st)er verhuur recreatiemateriaal |
701 | aangestelde zaalinrichting hulp verhuizer |
Categorie III | |
---|---|
116C | medewerk(st)er keuken - pizzabakker(in) |
116D | medewerk(st)er sneldienstrestauratie-keuken/grill-crew |
123 | frituurbakker(in) |
126 | medewerk(st)er spoelkeuken bordenwass(t)er bordenwass(t)er spoelkeuken alleenwerkend |
127 | medewerk(st)er spoelkeuken (groot vaatwerk) bordenwass(t)er vast en mobiel keukenmateriaal |
206D | kelner(in) pensiongasten |
217B | toonbankbediende / -houd(st)er (bedienen) |
217C | toonbankbediende / -houd(st)er (opwarmen en bedienen) |
217F | medewerk(st)er sneldienstrestauratie-onthaal/zaal-crew |
218 | onthaal hostess |
221 | hulp-kassier(ster) |
234 | medewerk(st)er ontbijt (buffet) |
241 | banketkelner(in) |
303 | voiturier voerman |
304 | portier |
610 | medewerk(st)er verkoop en controle toegangskaarten |
Categorie IV | |
---|---|
103 | eerste keukenjongen / -meisje hoofd keukenhelpers |
116B | medewerk(st)er sneldienstrestauratie (crew) |
121 | toonbankkok(kin) rotisseur aangestelde grill |
133 | rotisseur vleesbra(ad)(st)er |
206C | kelner(in) café |
216 | tapkastbedien(st)er buffetbediende buffethoud(st)er tapkastdien(st)er |
217D | toonbankbediende / -houdster (bereiden en bedienen) |
220 | kassier(ster) |
229 | aangestelde bevoorrader automaten |
236 | ½ rijleid(st)er (banket) |
708 | tuinier |
Categorie V | |
---|---|
104 | demi-chef de partie |
117A | ploegverantwoordelijke (crewleader) |
117B | ploegverantwoordelijke (shiftleader) |
128 | ploegverantwoordelijke bordenwass(t)ers assistent(e) verantwoordelijke spoelkeuken |
132 | entre-mettier tussengerechtbereid(st)er |
206A | kelner(in) klassiek restaurant |
206B | kelner(in) brasserie, taverne, bistro |
207 | ½ rijleid(st)er |
208 | rangkelner(in) rijleid(st)er |
213 | barman barmeisje / -meid barkeeper |
217E | toonbankbediende / -houd(st)er (bereiden, bedienen en kassa) |
226C | assistent-diëtist(e) |
228A | chauffeur / -euse goederentransport |
228B | chauffeur / -euse personentransport |
230 | verko(o)p(st)er winkel medewerk(st)er winkel |
231 | verko(o)p(st)er minibar |
237 | rangkelner(in) (banket) rijleid(st)er (banket) |
250 | ambulante verkoper (m/v) |
309 | reservatiebediende |
311 | kassabediende front office cashier |
313 | telefonist(e) operator |
402 | etagekelner(in) |
606 | diskjockey |
706 | schilder |
801 | magazijnier(ster) |
821 | nightauditor coördinator ontvangsten |
Categorie VI | |
---|---|
105 | chef de partie koude keuken |
106 | chef de partie warme keuken |
107-108 | banketbakker(in) patissier |
109 | saucier |
110 | visbereid(st)er |
111 | garde-manger |
122 | kok(kin) traiteurdienst |
130 | slager |
209 | eerste rangkelner(in) verantwoordelijke kelners |
210 | wijnkelner(in) sommelier |
214 | verantwoordelijke barman verantwoordelijke barmeisje / -meid |
232 | verko(o)p(st)er zaal |
233 | steward(ess) hofmeester(es) |
238 | eerste rangkelner(in) (banket) |
243 | steward - train attendant |
305A | conciërge medewerk(st)er infobalie |
306 | receptionist(e) klantendienst-guestservice agent ploegverantwoordelijke receptionisten (shiftleader) |
314 | verantwoordelijke telefonisten chief operator |
316 | nachtreceptionist(e) |
317 | nachtwa(a)k(st)er |
318A | veiligheidsagent(e) bewa(a)k(st)er |
406 | steward(ess) slaap- en ligwagen |
500B | gouverante huisdame / -meester gouverante d'étage verantwoordelijke kamermeisjes / -jongens |
502 | verantwoordelijke schoonma(a)k(st)ers |
506 | hoofd linnenafdeling |
616 | verzorg(st)er spa & wellness |
702 | medewerk(st)er algemeen onderhoud |
703 | timmerman |
802 | econo(o)me |
804 | F & B analyst controller controleur / -euse |
817 | bediende boekhouding medewerk(st)er crediteuren / debiteuren administratief bediende |
819 | medewerk(st)er loonadministratie |
826B | medewerk(st)er personeelsadministratie |
828 | secretaresse secretaris |
Categorie VII | |
---|---|
113C | hulp - kok alleenwerkend |
305B | chef conciërge |
307 | verantwoordelijke receptie chef(fin) receptionisten receptiechef(fin) |
310 | verantwoordelijke reservaties reservations supervisor |
603 | animator / -trice |
604 | zwemmeester(es) |
615 | teamleader verzorg(st)er spa & wellness |
704 | electricien |
705 | loodgieter |
707 | aangestelde thermische installaties |
803 | aanko(o)p(st)er manager purchasing / purchaser |
834 | verantwoordelijke camping |
835 | assistent(e) kwaliteit en preventie |
Categorie VIII | |
---|---|
112 | onderchef(fin) keuken sous-chef |
113A | kok(kin) kok(kin) alleenwerkend |
118 | verantwoordelijke productie |
129 | verantwoordelijke spoelkeuken |
211A | assistent(e) oberkelner assistent(e) maître d'hôtel assistent(e) hofmeester(es) |
239 | assistent(e) maître d'hôtel (banket) assistent(e) oberkelner (banket) assistent(e) hofmeester (banket) |
251 |
purser on board services supervisor |
318B | veiligheidschef(fin) chef(fin) bewaking |
403 | assistent(e) oberkelner (roomservice) assistent(e) hofmeester (roomservice) |
605 | verantwoordelijke ontspanningsclub |
611 | verantwoordelijke recreatie recreatiemanager |
710 | assistent(e) verantwoordelijke technische dienst coördinator, ploegverantwoordelijke |
806 | assistent(e) zaakvoerder |
809 | assistent(e) banketmanager |
812 | verantwoordelijke diëtetiek |
813 | diëtist(e) |
815 | adjunct boordhofmeester(es) |
822 | systeemoperator verantwoordelijke informatica |
825 | medewerk(st)er pr / marketing / publiciteit |
826A | assistent(e) van de personeelsverantwoordelijke |
829 | directiesecretaresse directiesecretaris |
Categorie IX | |
---|---|
113B | chef gerant |
114 | keukenverantwoordelijke keukenchef(fin) |
211B | oberkelner(in) hofmeester(es) maître d'hôtel |
222-223 | verantwoordelijke verkooppunt selfservice cafetaria |
240 | oberkelner(in) (banket) hofmeester(es) (banket) maître d'hôtel (banket) |
404 | oberkelner(in) (roomservice) hofmeester(es) (roomservice) |
507 | hoofd huishouding executive housekeeping |
617 | spa manager |
709 | verantwoordelijke technische dienst |
805 | gerant restaurantmanager |
807 | front office manager verantwoordelijke receptie |
814 | boordhofmeester(es) |
816 | kwaliteitscontroleur / -euse |
818 | (hoofd)boekhoud(st)er |
824 | commerciële medewerk(st)er vertegenwoordig(st)er sales promotor sales executive sales representative |
827 | opleidingsverantwoordelijke |
Stap 3 – inschaling 
Eens de referentiefunctie van de werknemer vaststaat, wordt de werknemer a.d.h.v. deze functie ingedeeld in een functiecategorie en wordt hij ingeschaald in de loonschaal die met deze functiecategorie overeenstemt.
Voorbeelden:
- Referentiefunctie: receptioniste (bediende)
Functiecategorie VI - Referentiefunctie: onderchef van de keuken (arbeider)
Functiecategorie VIII - Referentiefunctie: assistent van de personeelsverantwoordelijke (bediende)
Functiecategorie VIII
A. Algemeen principe
Bij zijn indiensttreding wordt de werknemer ingeschaald op de lijn met nul functiejaren van de functiecategorie waartoe zijn referentiefunctie behoort.
De overgang naar de volgende functiejaren wordt apart geregeld, al naargelang het een werknemer betreft tewerkgesteld met een overeenkomst van bepaalde of onbepaalde duur.
- Werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur
Werknemers in dienst genomen met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en ingeschaald op de lijn met nul functiejaren, gaan over naar het eerste functiejaar zes maanden na hun indiensttreding.
Deze vervroegde overstap naar het eerste functiejaar gebeurt op voorwaarde van een tewerkstelling in dezelfde referentiefunctie. De overstap naar het tweede functiejaar gebeurt op de eerste dag van de maand volgend op de tweede verjaardag van de arbeidsovereenkomst.De overstap naar de volgende functiejaren heeft plaats op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van de volgende verjaardagen van de arbeidsovereenkomst, in zoverre de werknemer een referentiefunctie uitoefent die tot eenzelfde functiecategorie behoort in dezelfde onderneming.
Voorbeeld:
Een werknemer treedt in dienst op 1 oktober 2018 met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Op 1 april 2019, na een tewerkstelling van zes maand in dezelfde referentiefunctie gaat deze werknemer over naar het eerste functiejaar. Op 1 november 2020 gaat deze werknemer over naar het tweede functiejaar. Op 1 november 2021 gaat de werknemer over naar het 3de functiejaar, op 1 november 2022 naar het 4de functiejaar, enz.
Voorbeeld:
Een werknemer treedt op 1 februari 2018 in dienst met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Hij wordt ingeschaald op de nullijn, in categorie VI.
De overstap naar het eerste functiejaar gebeurt na zes maanden tewerkstelling in dezelfde referentiefunctie, op 1 augustus 2018.
De overstap naar het tweede functiejaar vindt plaats op de eerste dag van de maand die volgt op de tweede verjaardag van de arbeidsovereenkomst, in dit geval 1 maart 2020.
De overstap naar de volgende functiejaren gebeurt overeenkomstig artikel 9 van de CAO houdende de toepassing van de functieclassificatie op de eerste dag van de maand die volgt op de verjaardag van de arbeidsovereenkomst, 1 maart 2021, 1 maart 2022,…
- Werknemers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur
Werknemers in dienst genomen met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur en ingeschaald op de lijn met nul functiejaren gaan over naar het eerste functiejaar wanneer ze 6 maanden in de onderneming totaliseren.
Deze vervroegde overstap naar het eerste functiejaar gebeurt op voorwaarde van een tewerkstelling in dezelfde referentiefunctie.
Voor onvolledige maanden van contracten van bepaalde duur, duurt voor de toepassing van deze bepaling, een maand 31 kalenderdagen.
De overstap naar het tweede functiejaar gebeurt op de eerste dag van de maand volgend op het ogenblik waarop de werknemer 24 maanden tewerkstelling in de onderneming totaliseert. De overstap naar het volgende functiejaar zal geschieden telkenmale de werknemer cumulatief 12 maanden tewerkstelling in de onderneming totaliseert. - Gelegenheidswerknemers
De gelegenheidswerknemers gaan over naar het eerste functiejaar na 130 effectief gepresteerde dagen in dezelfde referentiefunctie, te rekenen vanaf 1 oktober 2007.
De gelegenheidswerknemer ingeschaald in het eerste functiejaar gaat over naar het tweede functiejaar na een effectieve tewerkstelling van 390 dagen in dezelfde functiecategorie bij dezelfde werkgever.
De overstap naar de volgende functiejaren gebeurt telkenmale na 260 effectief gepresteerde dagen bij dezelfde werkgever in dezelfde functiecategorie. - Bijzonder geval: werknemer op 1 oktober 2007 ingeschaald in een instapjaar.
De werknemers die op 1 oktober 2007 ingeschaald waren in één van de instapjaren worden op 1 oktober 2007 ingeschaald op de lijn met nul functiejaren van dezelfde functiecategorie. Dit voor een periode van zes maanden te rekenen vanaf 1 oktober. Deze werknemers stappen dus over naar het eerste functiejaar op 1 april 2008. Deze werknemers stappen op 1 oktober 2009 over naar het tweede functiejaar. De overstap naar de volgende functiejaren gebeurt steeds op 1 oktober.
(Voor het bepalen van het aantal functiejaren die een werknemer effectief heeft verworven, zullen de doorlopen instapjaren niet in aanmerking genomen worden.)Opmerking: Op 1 oktober 2007 werden de instapjaren (-3, -2 en -1) met de daaraan gekoppelde minimumlonen geschrapt.
Voorbeeld:
Een werknemer treedt op 1 februari 2007 in dienst met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Hij wordt ingeschaald in het tweede instapjaar (-2) categorie V.
Overeenkomstig artikel 3 § 2 van de Collectieve Arbeidsovereenkomst tot vaststelling van de minimumlonen schuift deze werknemer op 1 oktober 2007 door naar de nullijn waar hij gedurende zes maanden blijft.
Op 1 april 2008, zes kalendermaanden na 1 oktober 2007 gaat de werknemer over naar het eerste functiejaar, waar hij blijft tot 1 oktober 2009. De overgang naar de volgende functiejaren gebeurt steeds op 1 oktober.
B. Bijzonderheden
- Inschaling kaderleden
Functies die door kaderleden worden uitgeoefend en die niet door de systeemhouder werden beschreven (dus niet opgenomen in de functieclassificatie), worden automatisch ingedeeld in functiecategorie IX en hebben dus ook recht op het minimumloon dat overeenstemt met deze functiecategorie.
Onder kaderleden dient verstaan te worden de bedienden, met uitsluiting van die welke deel uitmaken van het leidinggevend personeel die in de onderneming een hogere functie uitoefenen die in het algemeen voorbehouden wordt aan de houder van een diploma van een bepaald niveau of aan diegene die een gelijkwaardige beroepservaring heeft.
- Inschaling chef de partie warm en koud
De chef de partie warm en koud zal bij indiensttreding ingeschaald worden in functiecategorie VI en een minimumloon genieten van 8 functiejaren.
Voorbeeld
Functiejaren Cat VI 0 13,3169 1 13,8380 2 14,1693 3 14,4333 4 14,6373 5 14,7698 6 14,9068 7 15,0436 8 15,1768 De chef de partie die op 20 september 2018 in dienst treedt, geniet onmiddellijk een minimumuurloon van € 15,1768. Dit is het minimumloon van het achtste functiejaar van functiecategorie VI.
- Leerlingen en studenten
Leerlingen en studenten, tewerkgesteld met een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten die voldoen aan de voorwaarden om te werken aan solidariteitsbijdragen, mogen 2 functiecategorieën lager ingeschaald worden dan de functiecategorie waarin zij volgens hun referentiefunctie ingeschaald hadden moeten worden. Deze uitzondering is niet van toepassing op leerlingen en studenten van hotelscholen.
[Solidariteitsbijdragen: Onder bepaalde voorwaarden kunnen studenten werken aan sterk verlaagde RSZ- bijdragen. Dit zijn de zgn. solidariteitsbijdragen.]
- Inschaling medewerk(st)er sneldienstrestauratie (crew, referentiefunctie 116B)
De crew wordt bij zijn indiensttreding ingeschaald op de lijn met nul functiejaren in categorie III. Na een tewerkstelling van zes maanden in dezelfde referentiefunctie gaat de werknemer over naar het eerste functiejaar van functiecategorie IV waar hij gedurende 18 maanden blijft. De overstap naar de volgende functiejaren gebeurt telkens op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van de verjaardag van de arbeidsovereenkomst.
Voorbeeld:
Een medewerker sneldienstrestauratie treedt in dienst op 6 mei 2018.
Minimumloon van cat. III bedraagt € 11,7540.
Op 6 november 2018, zes maanden na zijn indiensttreding stapt deze werknemer over naar het eerste functiejaar van cat IV, waar hij gedurende 18 maanden blijft. Het minimumloon bedraagt dan € 12,8365.
Op 1 juni 2020 stapt deze werknemer over naar het tweede functiejaar van cat IV.
Stap 4 - overstap naar een hogere functiecategorie 
Een werknemer die overstapt naar een functie in een hogere functiecategorie in dezelfde onderneming wordt ingeschaald op het eerste hogere minimumuurloon in de nieuwe functiecategorie, te rekenen vanaf 0 functiejaren (in vergelijking met het minimumloon dat hij had op het ogenblik van zijn overstap).
De inschaling in een hogere functiecategorie kan nooit een loonsverlaging tot gevolg hebben.
- Voorbeelden:
- Overstap van cat. IV naar cat. V in maart 2018
Kassierster cat. IV (ingeschaald op 6de functiejaar) wordt in maart 2018 telefoniste cat. V. Deze functies komen voor op de limitatieve lijst opgenomen onder punt F en worden bijgevolg beschouwd als bedienden.
Het minimumloon in cat IV op het zesde functiejaar bedraagt € 2251,85 (13,6752 × 164,6666)
Het eerste hogere minimumuurloon in cat V bedraagt € 13,7184. Bijgevolg dient deze werkneemster na haar overstap te worden ingeschaald in het tweede functiejaar van cat V. Het minimummaandloon bedraagt dan € 2258,96 (13,7184 x 164,6666)
Zie tabel: Minimum uurlonen van toepassing sinds 1 januari 2018Functiejaren CAT IV CAT V 0 12,2705 12,9735 1 12,8365 13,4404 2 13,1374 13,7184 3 13,3753 13,9353 4 13,4978 14,0885 5 13,6752 14,1778 6 13,6752 14,2671 - Overstap van cat. VII naar cat. VIII in maart 2018
Hulp-kok alleenwerkend cat. VII staat op 10 functiejaren en wordt in maart 2018 kok alleenwerkend (cat. VIII).
Minimumloon cat. VII op 10 functiejaren in februari 2018 € 16,7484. Minimumloon na overstap naar categorie 8 in maart 2018: 16,8769 € . Dit is het loon op 3 functiejaren – indien men overstapt naar een functie in een hogere categorie ontvangt men het eerste hogere minimumuurloon in de nieuwe functiecategorie te rekenen vanaf 0 functiejaren.
Tabel:Functiejaren CAT VII CAT VIII 0 15,1415 16,3126 1 15,3295 16,5067 2 15,5085 16,6933 3 15,6886 16,8769 4 15,8653 17,0624 5 16,0468 17,2506 6 16,2248 17,4352 7 16,4082 17,6245 8 16,5922 17,8154 9 16,7402 17,9748 10 16,7484 17,9832
Stap 5 – anciënniteit 
A. Algemeen principe
Anciënniteit is de periode van ononderbroken dienst in dezelfde onderneming.
Hoe wordt de anciënniteit berekend?
De werknemer die
- tewerkgesteld in dezelfde onderneming
- de acht functiejaren van de loonschaal van zijn functiecategorie heeft doorlopen
- heeft om de 5 jaar (d.i. de eerste dag van de maand die volgt op de maand van deze vijfjaarlijkse verjaardag)
- recht op 1 % verhoging die wordt berekend op het minimumloon bij 0 functiejaren.
Deze verhoging wordt voor de eerste keer toegepast op het negende jaar en toegevoegd aan het minimumloon dat overeenstemt met het achtste functiejaar. Nadien wordt deze verhoging om de vijf jaar gevoegd bij het minimumloon van toepassing is tijdens de vorige periode van vijf jaar.
Opgelet!
Wanneer de onderneming een gelijkwaardige of gunstigere anciënniteitsregeling toekent, blijft deze van toepassing.
Voorbeeld:
Een werknemer treedt in dienst op 2 januari 2018 . Op 1 februari 2027, op het negende functiejaar heeft deze werknemer recht op de 1% anciënniteitstoeslag.
Deze verhoging van 1% wordt berekend op het minimumloon bij nul functiejaren en gevoegd bij het minimumloon dat overeenstemt met het laatste functiejaar.
Bij de daaropvolgende schijven van 5 jaar wordt de 1% telkens gevoegd bij het minimumloon dat van toepassing is tijdens de vorige periode van 5 jaar.
Op 1 februari 2032 heeft deze werknemer opnieuw recht op een verhoging van 1% berekend op de nullijn en toegevoegd aan het loon van de vorige vijfjarige periode.
Deze verhoging wordt om de vijf jaar toegepast.
B. Seizoenswerknemers
Voor de werknemer met een arbeidsovereenkomst;
- van bepaalde duur;
- van minstens twee maanden, die vallen in de periode van 1 mei tot 30 september;
- met een wekelijkse arbeidsduur die ten minste gelijk is aan ¾ van een voltijdse betrekking met dezelfde werkgever in een badplaats, luchtkuuroord of toeristisch centrum zoals omschreven in artikel 15 §1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997 betreffende de arbeidsduur en arbeidsduurvermindering,
kan de regeling als volgt worden samengevat:
- Alle dagen gepresteerd bij dezelfde werkgever, in dezelfde functiecategorie over de verschillende kalenderjaren van tewerkstelling worden getotaliseerd, op voorwaarde dat er geen onderbreking van tewerkstelling is van meer dan twee kalenderjaren.
- Bij indienstneming worden de seizoenswerknemers ingeschaald op de lijn met nul functiejaren voor een periode van 130 effectief gewerkte dagen in dezelfde referentiefunctie bij dezelfde werkgever in geval van tewerkstelling in de vijfdagenweek, en 156 effectief gewerkte dagen in dezelfde referentiefunctie bij dezelfde werkgever in geval van een tewerkstelling in de zesdagenweek.
- Eens het hierboven vermeld aantal dagen bereikt gaat de werknemer over naar het eerste functiejaar van de functiecategorie waarin hij bij indiensttreding werd ingeschaald.
- De werknemers, ingeschaald op het eerste functiejaar gaan over naar het tweede functiejaar na een effectieve tewerkstelling van 390 dagen in de vijfdagenweek, of na 468 dagen in de zesdagenweek. Deze dagen moeten worden getotaliseerd in eenzelfde functiecategorie bij dezelfde werkgever.
- Telkenmale de werknemer 260 effectief gepresteerde dagen (5-dagenstelsel) of 312 effectief gepresteerde dagen (6-dagenstelsel) totaliseert bij dezelfde werkgever en in dezelfde functiecategorie, heeft hij recht op het minimumloon van één hoger functiejaar.
- Wanneer de werknemer alle functiejaren in de loonschaal van de functiecategorie waarin hij werd ingedeeld heeft doorlopen, heeft hij na elke 1.300 bijkomende arbeidsdagen effectief gepresteerd te hebben, recht op een minimumloon verhoogd met 1 pct., berekend op het minimumloon bij nul functiejaren.
INDEXERING VAN DE LONEN 
A. Minimumlonen
Onder minimumloon dient verstaan te worden het bruto minimumuurloon voor werknemers vergoed op basis van een vast loon, tewerkgesteld in de 38-urenweek. (De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur in de horeca bedraagt 38 uur per week.)
Deze minimumlonen zijn van toepassing op de meerderjarige werknemers.
Minderjarige werknemers (jonger dan 18 jaar) worden vergoed op basis van een degressief percentage volgens hun leeftijd (18 jaar = 100%, 17 jaar = 90%, 16 jaar = 80%, 15 jaar = 70%), en berekend op het loonbarema dat van toepassing is in de functiecategorie waarin de minderjarige werd ingedeeld.
B. Indexering
Alle lonen, zowel de minimumlonen als de effectieve (hogere) lonen, worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de volgende formule :
(Lonen december x indexcijfer november jaar -1) / (Indexcijfer november jaar -2)
Onder indexcijfer november jaar -1 wordt verstaan: het viermaandelijks gemiddelde van het gezondheidsindexcijfer van november van het jaar -1.
Onder indexcijfer november jaar -2 wordt verstaan: het viermaandelijks gemiddelde van het gezondheidsindexcijfer van november van het jaar -2.
Het quotiënt dat bekomen wordt door de deling van het bedoelde indexcijfer van november jaar -1 en dat van november jaar -2, vermeldt 5 decimalen en wordt afgerond naar het hoger cijfer indien het zesde decimaal gelijk is aan of groter dan vijf.
Voorbeeld :
Indexering van de lonen op 1 januari 2013
- Het viermaandelijks gemiddelde van het gezondheidsindexcijfer van november van het jaar -1 (2012) bedroeg 119,7.
- Het viermaandelijks gemiddelde van het gezondheidsindexcijfer van november van het jaar -2 (2011) bedroeg 116,9.
- De lonen op 31 december 2012 worden bijgevolg vermenigvuldigd met 119,7/116,9 (of 1,02395), of met andere woorden : de lonen worden geïndexeerd (verhoogd) met 2,395%.
De uurlonen worden afgerond op 4 decimalen na de komma. Wanneer het vijfde decimaal lager is dan 5 wordt er geen rekening mee gehouden. Wanneer het vijfde decimaal gelijk is aan of hoger dan 5, wordt het af te ronden decimaal met één eenheid verhoogd.
De maandlonen worden bekomen door het minimumuurloon te vermenigvuldigen met 164,6666. Zij worden afgerond op de onmiddellijke hogere eurocent wanneer het derde decimaal gelijk is aan of groter is dan vijf. Wanneer het derde decimaal lager is dan 5 wordt er geen rekening mee gehouden.